Dit kun je doen tegen ingegroeide baardharen

Het is een veelvoorkomend probleem: ingegroeide baardharen. Je herkent een ingegroeide baardhaar een aan irritant rood bultje. Het bultje kan gaan jeuken en soms zelf ontsteken. Conclusie: dit wil je niet. Lees verder voor tips om ingegroeide baardharen te voorkomen en genezen.

 

Oorzaken van ingegroeide baardharen

De naam zegt het al, maar laten we wat extra uitleg geven: een baardhaar zou recht uit het haarzakje moeten groeien, maar soms zit er een eigenwijze haar tussen die opzij groeit. Dit noem je een ingegroeide haar.

Vaak ontstaat een ingegroeide baardhaar door het scheren met een bot mes, tegen de haargroeirichting in of zonder de huid en de baard goed op de scheerbeurt voor te bereiden. Maar wist je dat een ingegroeide baardhaar ook kan ontstaan door dode huidcellen en verstopte poriën?

Barbaric ingegroeide baardharen voorkomen

Ingegroeide baardharen voorkomen

1. Gebruik de juiste scheertools: voor het beste scheerresultaat gebruik je een safety razor. Hier doe je een razor blade in. Deze scheermesjes zijn vlijmscherp, veel scherper dan een cartridge mes (waar vaak ook 2, 4 of zelfs 5 mesjes in zitten, waarmee je dus met één beweging heel vaak over een stuk huid gaat. En nee, dat is niet positief). Vervang het scheermesje in de razor als-ie zijn scherpte verliest.

2. Bereid de huid en de baard voor op de scheerbeurt: maak je gezicht vochtig met lauw tot warm water, zodat de haren al wat flexibeler worden. Gebruik vervolgens een scheercrème, dit is uitermate geschikt om de baard te scheren: het maakt de huid glad en de haren soepel, doordat het niet schuimt zie je goed wat je doet, het beschermt en voedt de huid en de baardharen en voorkomt huidirritatie. Laat het even intrekken en je bent ready.

3. Scheer met de haargroeirichting mee: scheer je tegen de haargroeirichting in, dan vergoot je de kans op ingegroeide haren. Kijk dus goed naar de groei van je baardharen en scheer met de haargroeirichting mee.

4. Verzorg je baard en onderliggende huid: goede verzorging voorkomt verstopte poriën en de ophoping van dode huidcellen. Reinig je baard en de onderliggende huid dus goed. Borstel de baard dagelijks met een stevige borstel en zorg dat de borstelharen de huid raken. Zo scrub je de huid, verwijder je dode huidcellen, vuil en losse haren. Masseer je baard en de huid eronder dagelijks in met baardolie, hiermee geef je baard de voeding die het nodig heeft en maak je de haren soepeler, waardoor ze minder snel ingroeien.

 

Ingegroeide baardharen oplossen

Met de tips hierboven kun je ingegroeide baardharen voorkomen, maar wat als er al een hebt, hoe los je dat dan op? Goed om te weten: is de ingegroeide haar al ontstoken, probeer 'm dan niet te verwijderen. De ontsteking moet eerst genezen. Dat proces versnel je door de plek met een warme, vochtige handdoek te deppen en vervolgens voorzichtig te scrubben. Hou de plek goed schoon, je wil de ontsteking niet verergeren.

1. Ga je de haar verwijderen, dan is hygiëne ook heel belangrijk. Ontsmet de ingegroeide haar daarom eerst met een watje (of wattenstaafje) en wat ontsmettingsmiddel.

2. Leg een warme, vochtige handdoek op de plek en hou 'm daar een paar minuten, zodat de huid en de baardhaar wat zachter worden en de poriën zich openen.

3. Veeg vervolgens met een wattenstaafje over de ingegroeide haar, tegen de haargroeirichting in. Vaak komt de haar nu los en kun je kiezen of je 'm vervolgens verwijdert of niet.

4. Komt de haar niet omhoog of wil je 'm alsnog verwijderen, gebruik dan een (ontsmette) pincet. Wip het haartje omhoog en trek het rustig uit de huid.

5. Dep tot slot weer wat ontsmettingsmiddel op de plek.

Herstelt de plek niet binnen een paar weken of gaat het (erger) ontsteken, ga dan langs een arts of huidspecialist.

Terug naar Baardblog