Barbaric safety razor scheerkwast

Wat is een safety razor & hoe gebruik je ‘m?

De safety razor wordt al ruim een eeuw gebruikt, maar is zeker niet ouderwets. In tegendeel, deze manier van scheren is weer helemaal terug. Behalve dat de razor een mooie uitstraling heeft, scheert-ie fijn, geeft het een glad resultaat en bespaar je er ook nog eens geld mee ten opzichte van de 'moderne' scheermessen.

 

In deze blog:

 

De voordelen

Een safety razor is ooit bedacht als alternatief voor de open scheermes en is een manier om nat te scheren. In de razor plaats je verwisselbare mesjes, zoals deze double edge razor blades. De blades zijn goedkoop in de aanschaf (in tegenstelling tot de mesjes voor een cartridgesysteem) en vlijmscherp. Dat scherpe mesje in de safety razor glijdt makkelijk over de huid en snijdt de haren door, terwijl een cartridgesysteem met meerdere minder scherpe mesjes aan de haren trekt en vaak irritatie oplevert. Wil je een gladder en preciezer resultaat, kies dan voor een safety razor.

Nog een dik pluspunt voor de safety razor ten opzichte van het veelgebruikte cartridgesysteem: minder afval en geen plastic.

 Barbaric scheren safety razor scheerkwast

Mesje in de razor plaatsen

In een safety razor plaats je een double edge razor blade. Maar hoe doe je dat, zonder daarbij gewond te raken? Easy! Volg deze stappen of check de video onderaan de pagina.

Schroefsluiting (three-piece)

1. Een razor met een schroefsluiting wordt ook wel three-piece genoemd. Want, je raadt het al, hij bestaat uit drie delen: het handvat, de basisplaat en bovenop de topplaat. Hou de bovenkant (de platen dus) aan de zijkanten vast en schroef het handvat los.

2. Leg de drie losse onderdelen neer en pak een blade. De mesjes hou je het best aan de zijkanten vast, want daar is het niet scherp.

3. Plaats de blade op de topplaat, schuif de basisplaat er overheen en schroef tot slot het handvat vast. Draai 'm lekker strak, zodat je de spanning voelt.

 

Vlindersluiting (one-piece, twist-to-open)

1. Een andere versie is de safety razor met vlindersluiting. Deze wordt ook wel one-piece genoemd en heeft een een twist-to-open-systeem. Draai aan het uiteinde van het handvat en de twee delen van de topplaat openen vanzelf.

2. Pak een blade, die je voor de veiligheid aan de zijkanten vasthoudt. En plaats 'm op de basisplaat.

3. Draai het handvat nu de andere kant op om de twee delen van de bovenplaat weer te sluiten.

 

Two-piece 

1. Heb je een two-piece safety razor, dan draai je ook aan het wieltje aan het uiteinde van het handvat. Nu komt de topplaat aan de bovenkant los.

2. Pak de topplaat eraf en leg de blade erop.

3. Zet het handvat met de basisplaat op de topplaat met de blade, druk in elkaar en draai vast met het wieltje.

 

Scheren met een safety razor

1. Reinig je gezicht en je baard met warm water en dep de te scheren gebieden na met een warme vochtige handdoek. Hiermee voorkom je irritaties na de scheerbeurt.

2. Breng het scheerschuim met de scheerkwast aan op je gezicht met een rechte, korte halen en masseer het schuim vervolgens in met draaiende bewegingen.

3. Vul een bakje met warm water waarin je tijdens het scheren de safety razor kunt afspoelen.

4. Trek de huid strak met je vingers, zodat het mes er makkelijk overheen glijdt en alle haartjes meepakt. Scheer met de haargroeirichting mee, om ingegroeide haren te voorkomen, in diagonale stroken. Maak vloeiende bewegingen, zonder druk uit te oefenen, laat de scherpte van het mes zijn werk doen. Klop tussendoor overmatig schuim en haartjes van het mes af in het bakje met warm water.

5. Spoel je gezicht na het scheren af met koud water en dep met een vochtige koude handdoek.

6. Spoel het scheermes na gebruik schoon met lauw water tot alle zeepresten en haartjes zijn verdwenen. Maak het mes vervolgens goed droog met een zachte (hand)doek.

← Vorige blog Volgende blog →